GRAAF, een bijzondere plek
Op deze site worden al eeuwenlang mensen verzorgd. In de middeleeuwen droegen de begijnen hier zorg voor de armen, zieken en ouderen. Zij vierden de mis en baden in de Graethemkapel. Ook in de 19de eeuw konden mensen hier terecht voor zorg en ondersteuning. De neogotische kapel werd in 1909 bijgebouwd bij het bejaardentehuis dat hier toen stond.
Vandaag is er op deze site nog altijd een woonzorgcentrum. De kapellen functioneren echter niet langer als gebedshuizen, maar maken deel uit van GRAAF, het bezoekerscentrum over het graafschap Loon.
De Graethemkapel
Net buiten de stadsmuren van Borgloon, in het gehucht Graethem, bouwen de johannieters omstreeks 1150 een romaanse kapel. De johannieters zijn hospitaalridders: ze nemen deel aan de kruistochten én ze verzorgen zieken en gewonden.
Graaf Lodewijk I († 1171) en zijn vrouw gravin Agnes van Metz († 1175) steunen de bouw van de kapel en liggen hier waarschijnlijk begraven.
Geleidelijk aan vestigen er zich vrome vrouwen rond de Graethemkapel. Rond 1258 is er sprake van een begijnhof in Borgloon.
In 1802 leven er nog vier begijnen.
Ze verhuizen, want hun woonplaats wordt omgevormd tot een bejaardentehuis. Vandaag de dag is er hier nog altijd een woonzorgcentrum. Én het bezoekerscentrum GRAAF.
De neogotische kapel
Deze kapel lijkt middeleeuws, maar dat is ze niet. Zo'n is honderd jaar geleden werd ze in 1909 als kapel bij het rusthuis bijgebouwd.
Sinds 2003 is dit een beschermd monument.
Dat komt door haar architectuur. De architect Pierre Langerock koos voor een neogotische stijl, met spitse gewelven, kleurrijke vloertegels, fraaie beeldhouwwerken en bonte muurschilderingen.
Heel wat originele elementen van deze kapel bleven bewaard en werden grondig gerestaureerd voor de opening van GRAAF.