Audioparcours
Koop je een ticket voor GRAAF, dan is het audioparcours inbegrepen in de prijs.
Met het audiotoestel in de hand ontdek je het verhaal over het graafschap Loon!
Volwassenen- of jongerenparcours
Het volwassenenparcours graaft diep in de geschiedenis van deze streek. Ben je (een beetje) vertrouwd met de middeleeuwen en kom je graag alles te weten over de graven van Loon en het leven in het graafschap? Dan is dit het parcours voor jou!
Het jongerenparcours biedt je dezelfde informatie, maar dan op een luchtige manier. De verhalen over het graafschap zijn verrijkt met de geluiden uit die tijd: zo wordt je helemaal ondergedompeld in de middeleeuwen!
Welk parcours je ook kiest, Hendrik van Veldeke is jouw gids. Hij neemt je mee op een tijdreis naar dat middeleeuwse graafschap Loon!
Hendrik wie?
Hendrik van Veldeke was een middeleeuwse dichter uit de 12de eeuw, geboren in het graafschap Loon, in de buurt van Hasselt.
Hij is de oudste bij naam gekende Nederlandse schrijver.
In opdracht van gravin Agnes van Metz schreef hij het levensverhaal van de heilige Servaas. Niet in het Latijn, maar in het Middelnederlands. Dat deed niemand hem voor!
Dankzij de gravin en Hendrik van Veldeke staat de wieg van de Nederlandse literatuur in Loon.
Hendrik liet ons meer na dan de Sint-Servaaslegende. In het Middelhoogduits schreef hij ook een ridderverhaal over de Trojaanse held Eneas en tientallen minneliederen (hoofse gedichten).
Als professioneel minnezanger was hij een graag geziene gast aan de hoven van edelen, zoals graaf Lodewijk I en gravin Agnes. Met zijn voordrachten luisterde hij hun dure feesten op.
In 1184 was hij zelfs aanwezig op de hofdag georganiseerd door de Duitse keizer Frederik I Barbarossa in Mainz. Een groter podium zal er nauwelijks geweest zijn.
Boeiende man, die Hendrik van Veldeke. De geknipte persoon om jou mee te nemen langs 350 jaar grafelijke geschiedenis!
De stem en het verhaal van Hendrik hoor je dus tijdens jouw bezoek aan GRAAF.
Op het parcours kom je grote en kleine schildjes tegen. De grote schildjes staan voor het hoofdverhaal. Pik die zeker mee!
De kleinere schildjes zijn korte side-stories: leuke of verrassende anekdotes!